Iz knjige profesora Williama O’Hare, specijaliste za polje porodičnih firmi, donosimo kratke priče o deset najstarijih porodičnih firmi na svijetu.

„Postoji li izdržljivija ili univerzalnija institucija od institucije porodičnih firmi“ –pitanje je koje postavlja profesor O’Hara, te nudi i odgovor: „Prije multinacionalnih korporacija, postojao je porodični biznis. Prije industrijskih revolucija, postojale su porodične firme. Porodični biznis je postojao i prije prosvjetljenja Grčke i prije Rimskog carstva.“

Još od sredine devedesetih, istraživanja profesora O’Hare i Petera Mandela je rezultiralo sa dvije najpopularnije publikacije magazina Porodične firme, sa naslovima „Najstarije porodične firme u Americi“ (najnovije izdanje je objavljeno 2003.godine) i „Najstarije porodične firme na svijetu“ (2002.godina). Kompletne kompilacije i istraživanja donose informacije o stotinama firmi koje su stare po više od dva ili tri stoljeća.

Mi donosimo kratke osvrte o 10 porodičnih firmi koje se u literaturi navode kao najstarije na svijetu, a tri od navedenih porodičnih firmi postoje duže od 1000 godina.

Najstarija je japanska kompanija za izgradnju hramova – Kongo Gumi, osnovana 578.godine.
Kao što smo naveli ranije, kompilaciju je teško opisati kao naučnu, nije sažeta i nije u potpunosti precizna. Umjesto toga, donosi najviše onih informacija do kojih su istraživači uspjeli doći.

 

Kongo Gumi

Građevinska firma, Osaka, Japan.
Osnovana: 578. godine
Firmom trenutno rukovodi 40. generacija
Kongogumi.co.jp

Prije više od 1.400 godina, princ Shotoku je doveo članove porodice Kongo u Japan (iz Koreje), kako bi sagradili budistički Shitennoji hram, koji postoji i danas. Tokom stoljeća, članovi porodice Kongo Gumi su učestvovali u izgradnji mnogih poznatih zgrada, uključujući Osaka tvrđavu u 16. stoljeću. Kompaniju trenutno vodi Toshitaka Kongo, dok će ga naslijediti sada 51-godišnji sin Masakazu Kongo.

 

Hoshi Ryokan

Hotelijerstvo, Japan
Osnovana: 718.godine
Firmom trenutno rukovodi 46. generacija
Ho-shi.co.jp

Prema legendi, Bog planine Hakusan je budističkom svećeniku rekao tajnu pronalaska izvora vode u obližnjem selu. Po sugestiji, izvor je pronađen, a svećenik je od svog učenika, šumarovog sina po imenu Garyo Saskiri tražio da izgradi banju na ovom mjestu. Njegova porodica, poznata po prezimenu Hoshi, napravila je hotel u mjestu Komatsu koji postoji još od tog vremena. Hotel danas nudi smještaj u 100 soba, za 450 gostiju. Zengoro Hoshi je trenutni vlasnik.

 

Château de Goulaine

Vinarija, muzej, kolekcija leptira/Haute Goulaine, Francuska

Osnovana: oko 1000. godine

Chateau.goulaine.online.fr

Tvrđava, u vlasništvu porodice Goulaine, kuće i rijetke kolekcije leptira kao dodatak muzeju. Nudi prostor za razne prilike poput vjenčanja. Vino dostupno za prodaju u vinariji tvrđave.

 

Fonderia Pontificia Marinelli

Proizvodnja zvona, Agnone, Italija
Osnovana: oko 1000.godine

Ova kompanija je smještena na Apeninskim brdima u Italiji, i bavi se proizvodnjom zvona. I dalje koristi stare tehnologije osnivača, uključujući topljenje zvona i prekrivanje tvrđim materijalima. Zvona ove kompanije su u upotrebi u New Yorku, Pekingu, Jerusalemu, Južnoj Americi i Koreji, kao i u drugim zemljama. Kompanija ima 20 uposlenika, uključujući pet članova porodice Marinelli koja ju je i osnovala. Trenutni direktor je Pasquale Marinelli. Muzej ove kompanije otvoren je 1997.godine, a čuva materijale o radu Pasqualeovog brata Ettore Marinellija.

 

Barone Ricasoli

Proizvodnja vina i maslinovog ulja, Siena, Italija
Osnovana: 1141. godine

Ricasoli.it

Baroni Ricasoli su na početku dobili zemlju od Republike Firence, a danas posjeduju imovinu koja se prostire na 3,600 hektara. Glavni fokus ove porodice je proizvodnja vina, iako na 26 hektara uzgajaju masline.

 

Barovier&Toso

Proizvodnja čaša/Murano Venecija, Italija
Osnovana: 1295. godine
Firmom trenutno upravlja 20. generacija

Porodica Barovier bavi se proizvodnjom kristalnih čaša koje su preteča dijamantnih čaša i posebnog posuđa sa otoka Murano koji se nalazi na udaljenosti od pet minuta vožnje od Venecije. Porodice Barovieri i Taso su svoje poslove spojile 1936.godine. Porodica Taso se također bavila proizvodnjom čaša na otoku Murano

 

Hotel Pilgrim Haus

Hotelijerstvo/Soest, Njemačka
Osnovana: 1304. godine

Pilgrimhaus.de

Hotel Pilgrim Haus vodi porodica Andernach, a smješten je u gradiću Soest, oko 110 milja sjeverno od Frankfurta

 

Richard de Bas

Proizvodnja papira/ Ambertd’Auvergne, Francuska
Osnovana: 1326. godine

richarddebas.fr

Richard de Bas ima dugogodišnju odličnu reputaciju u proizvodnji visokokvalitetnog papira, sa kojim je zastupljen na nekoliko polja. Kompanija je dostavljala izuzetno kvalitetne papire za radove Braquea i Picassa. U okviru kompanije, danas radi i muzej.

 

Torrini Firenze

Zlatara/Firenca, Italija
Osnovana: 1369. godine

torrini.com

Jacopus Torrini se preselio u Firencu iz svog rodnog sela Scarperia  kako bi radio na izradi štitova za vitezove Firence. Njegovi radovi su kasnije bili posvećeni proizvodnji zlatnog nakita, dijamanata i drugih preciznih ukrasnih materijala. Vjerovatno su najvrijedniji i najekskluzivniji proizvodi ove kompanije proizvodi iz „Oro Nativo“ procesa proizvodnje, metodom koja održava najprirodniju boju zlata.

 

Antinori

Proizvodnja vina/Firenca, Italija
Osnovana: 1385. godine
Kompanijom danas  19. generacija

antinori.it

Porodica Antinori je u poslu sa proizvodnjom vina još otkad je Giovanni di Piero Antinori došao u Firencu, prije više od 600 godina. Marchese (ili Count) Piero Antinori i njegove tri kćerke trenutno rukovode vinarijama u Italiji, SAD, Mađarskoj, naMalti i u Čileu, koje i dalje bivaju prepoznate od strane potrošača  i degustatora vina za izuzetni kvalitet Chiantisa i drugih proizvoda. 49% dionica ove kompanije je bilo prodano 1983.godine britanskoj kompaniji za proizvodnju vina Whitbred, ali je vlasništvo kasnije vraćeno porodici. Uprava kompanije je smještena u Firenci, još od 1506.godine.

Izvor: griequity.com

 

Share: