Prvi poslovni forum “Porodične firme – stub razvoja ekonomije” u organizaciji Centra za edukaciju Pro Educa, održan u Banjaluci.

Učesnici Foruma imali su priliku da slušaju predavanja stručnjaka s višegodišnjim iskustvom u uspješnom upravljanju porodičnim firmama, te da saznaju šta su ključni izazovi za porodične firme.

“Porodične firme treba da dobiju status koji zaslužuju. Potrebno je raditi na obrazovanju, prenošenju iskustva i napraviti nešto što će mlade generacije inspirisati kako bi kao najveći izazov u karijeri vidjeli porodične firme, a ne posao u javnoj upravi. Nova vrijednost se stvara jedino na tržištu i to 75 odsto stvaraju porodične firme. Zato su ovakvi projekti jako važni”, rekao je Leonardo Peklar, jedan od predavača na Forumu i međunarodni stručnjak za korporativno upravljanje.

Forum “Porodične firme” okupio je mnogobrojne privrednike i vlasnike kompanija, predstavnike vlasti i medije koji su na cjelodnevnom skupu razmijenili stavove, te čuli lična iskustva izuzetno uspješnih predstavnika porodičnih firmi.

“Čuli smo statistiku, svega 20 odsto porodičnih firmi preživi 50 godina i doživi treću generaciju. Mi o tome ne znamo ništa, cijeli region, i vjerujem da će ovakvi skupovi pomoći opstanku većine kompanija koje su u prvoj fazi, ali i onima koji su u drugoj fazi, kao što je kompanija “Nectar”. Vrlo je važno da država podstakne i one koji tek razmišljaju o preduzetničkom poduhvatu i osnivanju kompanije i da to bude dobrodošlo i poželjno u društvu i da u startu znaju ono što mi nismo znali, kako bi njihovi nasljednici radili i nastavili njihov posao”, rekao je Bojan Radun, izvršni direktor kompanije “Nectar”.

Predavači su govorili o selekciji kadrova i odabiru nasljednika, privlačenju investitora, odnosu među članovima porodice, a u panel diskusijama o izazovima koji stoje pred porodičnim firmama i mjerama koje država treba da napravi kako bi unaprijedila poslovanje porodičnih firmi.

“Zadovoljstvo nam je i ohrabrenje za ekonomiju Republike Srpske da je više od 200 učesnika foruma prepoznalo potrebu da se dodatno edukuje o ovoj vrlo važnoj temi za našu privredu. Cilj ovog Foruma je podizanje svijesti javnosti, privrednika i predstavnika vlasti na svim nivoima o značaju porodičnih firmi koje predstavljaju stub razvoja ekonomije. Sigurni smo da će učesnici današnje konferencije dobiti veoma korisne savjete i preporuke od ljudi koju su prošli sličan put ili su pomogli drugim veoma uspješnim porodičnim firmama. Približavanjem BiH EU rašće izazovi, prilike i motivacija za porodične firme u Srpskoj i BiH”, rekao je Dragan Močević, autor projekta.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić smatra kako smo u praktičnom, birokratskom i zakonodavnom smislu neprilagođeni onome što se u praksi desilo, totalnoj dominaciji privatnog vlasništva u odnosu na samoupravni sistem koji je na ovim prostorima bio dominantan samo dvije decenije unazad.

„Smatram da je vrlo važno ovu temu otvoriti, da iz nje imamo šta naučiti a i zaključiti, prvenstveno kako država i Republika može da djeluje i zato je današnji skup zaslužio podršku predsjednika Republike Srpske“, rekao je Radojičić novinarima na Poslovnom forumu o porodičnim firmama u Banjaluci.

 

 

Share: