Forum Porodične firme u Beogradu, koji je održan 10. marta 2014. godine okupio je brojne privrednike, ali i vlasnike kompanija, veliki broj medija, predstavnike državnih institucija, profesionalnih udruženja i nevladinih organizacija. Oni su na jednodnevnom skupu u u hotelu Hayatt razmenjivali stavove i iskustva i davali praktične prijedloge za rješenja ključnih problema sa kojima se susreću porodične firme u Srbiji.

Ideja o forumu pod generalnim pokroviteljstvom kompanije VIP mobile i organizacionom podrškom agencije Chapter 4 nastala je na osnovu istraživanja agencije Chapter 4 i Centra za edukaicju i preduzetništvo ProEduca, sprovedenog u periodu od 20. januara do 28. februara 2014. godine. Tokom tog perioda kontaktirano je preko 1 500 porodičnih preduzeća, a istraživanje je obuhvatilo 170 porodičnih firmi iz Srbije. Projekat je podržan i od strane Privredne komore Srbije.

 

Vlasnici porodičnih firmi imaju veliko povjerenje u članove svoje porodice i u 44,6 odsto slučajeva za važne odluke konsultuju upravo njih; 23,2 odsto isključivo samostalno donosi odluke, a oko 32,1 odsto se savetuje sa drugim stručnjacima koji spadaju u kategoriju tzv. “neporodičnih” menadžera. Čak 25 odsto vlasnika nema praksu da zapošljava “neporodične” menadžere“ – neki su od rezultata istraživanja o porodičnim firmama u Srbiji.

Dejan Turk, direktor kompanije VIP mobile, otvorio je forum poručivši da je porodični biznis u Srbiji zapostavljen i da ovaj skup ima za cilj da podrži vlasnike i menadžere da svoju firmu, pa i njeno upravljanje i poslovne izazove, kao i nastup na domaćim i stranim tržištima, sagledaju na nov način i da svoje poslovanje organizuju po najsavremenijim standardima:

„VIP mobile kompanija s velikim entuzijazmom podržava ovaj projekat, jer prepoznaje njegov kvalitet i inovativnost, a i realnu tržišnu potrebu da se situacija poboljša.“

Profesor Jaka Vadnjal učesnicima je približio koji su to izazovi sa kojima se porodične firme danas suočavaju. Saznali su da su najbolje godine da se postane preduzetnik četrdesete, kao i da se odnos prema riziku u biznisu mijenja s godinama. Vadnjal je govorio i o odnosima u porodičnom biznisu i o tome kako ti odnosi mogu uticati na poslovanje.

Share: